Tel : +31 6 83 56 57 23      E-mail :

Tussen wilde paarden en Schotse Hooglanders  

In de duinen van Texel grazen vele schotse hooglanders en exmoors (wilde paarden). Dat brengt veel verantwoordelijkheden met zich mee. Ondanks dat de dieren zich doorgaans uitstekend zelf redden is controle belangrijk. Daarom maakt Benno Bakker een aantal keren per week zijn rondje door de Bollekamer of de Geul. "Het is prachtig om te zien hoe de exmoors en de hooglanders door elkaar heen lopen. De dieren worden niet bijgevoerd of er moet heel veel sneeuw gevallen zijn. Maar zelfs dan weten de dieren zich in de meeste gevallen te redden, met de onbesneeuwde plekken onder de struiken. Toch houden we alles goed in de gaten. Wij willen hier geen Oostvaardersplassen-praktijken. Daarom controleren we zowel de exmoors als de hooglanders het hele seizoen op gezondheid en conditie. Uiteraard houden we een overview bij van alles wat er groeit en bloeit”, legt Benno Bakker uit.  

In de duingebieden De Geul en De Bollekamer op Texel lopen schotse hooglanderrunderen die er door hun specifieke graasgedrag voor zorgen dat hard groeiende planten en struiken in deze gebieden niet de overhand krijgen. Op deze wijze ontstaat er een zeer gevarieerde vegetatie die rijk is aan kruidige planten. Het gebied met veel heide is hierdoor bovendien een broedplaats voor een grote diversiteit aan vogels. “De controle verricht ik samen met Piet Monster. Hij is ook “oud“ boer, zodat er altijd iemand van ons aanwezig is bij eventuele calamiteiten. Gelukkig komen deze vrij weinig voor.

Natuurvlees

Eerlijk vlees

De vraag naar eerlijk vlees neemt nog altijd toe. De consument wil geen vlees meer van koeien die hun leven hebben doorgebracht in de stal. Dat maakt het concept van Vloedlijn Advies zo mooi.

Hooglanders

De hooglanders krijgen elk jaar een kalf. De voeding bestaat in het eerste levensjaar uit moedermelk en alles wat er in de duingebieden groeit. Ze worden niet bijgevoerd, hebben geen medicatie zoals antibiotica nodig en stress is deze dieren vreemd. De runderen hebben dus een bestaan zoals de natuur dat bedoeld heeft.

Vlees

Het pakket van ongeveer tien kilogram bestaat uit vier kilo gehakt (verpakt per 500 gr), riblap, stooflap, rosbief, biefstuk, schenkel, hamburgers, saucijzen, haasbiefstuk en entrecote. Omdat niet elk rund even groot is, kan de samenstelling van een pakket iets afwijken. De natuur laat zich nou eenmaal niet reguleren.