Tel : +31 6 83 56 57 23      E-mail :

Een rondleiding met de duinboer maakt het hoofd weer vrij

In de drukte van de moderne maatschappij vergeten we allemaal wel eens tot rust te komen. We kennen het dan ook allemaal: van die momenten dat je even vast zit, dat je té lang loopt te piekeren over een probleem om de oplossing nog te zien of dat stroeve relaties met collega’s of anderen hun tol beginnen te eisen. In zulke gevallen moet je er soms letterlijk ‘even tussenuit’ en daarvoor kan het concept ‘Op zoek naar de grote grazers’ zeer geschikt zijn.  

Wat houdt het in?

Bij ‘Op zoek naar de grote grazers’ gaat u in een klein gezelschap op pad met de duinboeren van De Geul en de Bollekamer voor een ronde langs de daar grazende koeien en exmoors. “Wie met mij op pad gaat, leert te kijken en tot rust te komen. Telefoon uit, agenda diep in de binnenzak en de iPad mag thuisblijven. Even niks anders dan mee door de duinen, uitkijken naar de koeien, zien of alles goed met ze gaat”, legt duinboer Benno Bakker uit. De focus bij de rondleidingen ligt op tot rust komen en genieten. “Ik ga niet vertellen welke duizenden planten er groeien of alle dieren opnoemen die we tegenkomen. Het is namelijk de bedoeling dat het hoofd weer vrij wordt, niet dat het naderhand vol zit met een overkill aan nieuwe informatie. Uiteraard leer ik de groep die mee is wel op een luchtige manier van alles over het gebied. Maar alles in een ongedwongen sfeer”, vervolgt de duinboer die het project bedacht met collega-duinboer Piet Monster. Hoe wonderlijk je omgeving is, wordt je al snel duidelijk. Bij de duinboeren is het nog iedere dag genieten. Jaar in, jaar uit trekken zij wekelijks door De Geul en de Bollenkamer en ze blijven enthousiast over wat ze zien.

Intieme setting

Kiekendieven blijven niet lang onopgemerkt, de duinboeren wijzen je bovenop de duintoppen op de ‘voedselbanken van de meeuwen’ en de vers gegraven konijnenholen. Niets is van te voren bedacht en iedere tocht is anders: ze beleven met jou wat je ziet. “Probeer in zo’n omgeving en in zo’n sfeer maar eens te blijven piekeren over wat je dagelijks bezighoudt. Dat verdwijnt met zoveel natuurschoon om je heen vanzelf in meer of mindere mate naar de achtergrond. En doet de natuur het niet, dan word je wel in contact gebracht met je omgeving omdat er koeien gevonden moeten worden. Het is voor de duinboer ook altijd een verrassing waar de dieren uithangen, dus je gaat vanzelf om je heen kijken in het uitgestrekte duinlandschap om te zien waar de koeien zijn. De gedachte achter het mee op pad gaan met Piet of Benno is dat er daarna meerdere dingen met iemand kunnen gebeuren. “Je laat alle problemen even varen en gaat volledig op in de schoonheid van de omgeving. Even een moment van rust en een moment om op te laden voor het dagelijks leven dat na afloop van de tocht weer wacht. Maar soms beginnen de deelnemers vanzelf te vertellen over zaken die hen bezighouden. Ik ben geen psycholoog, maar ik kan wel luisteren. Door door te vragen kun je de gesprekspartner misschien op inzichten brengen die hij of zij eerder niet zag. En wat verteld wordt in de duinen, blijft in de duinen! Die vertrouwensband is erg belangrijk”, stelt Benno.

Door in kleine groepen (bijvoorbeeld met collega’s) te wandelen ontstaat een intieme setting. In deze ambiance ontstaan gesprekken die in de hectiek van het kantoor ondenkbaar zijn. Tegelijkertijd blijft daar die wonderlijke, rustgevende natuur om je heen en het bijzondere werk van de duinboer die van duintop naar duintop trekt om al zijn koeien te bezoeken. Wie met Benno door de natuur loopt, merkt direct het enthousiasme van de gids. Het oprechte geluk dat hij uitstraalt zodra hij ziet dat het goed gaat met de exmoors en de schotse hooglanders werkt aanstekelijk. “Kijk daar. Dat kalf was er gisteren nog niet. Hij wijst en goed verscholen tussen de bomen staat een koe met haar pasgeboren kalf. Het jonge dier is druk bezig om melk te krijgen bij zijn moeder. “Maar niet alleen de runderen en de paarden. De krijsende meeuwen, de honderden soorten vogels. Niet één dag is hetzelfde. Dit is genieten”, stelt Benno. Hoe je een wandeling met de duinboer ook beleeft, je komt altijd opgefrist en opgeladen terug. En ook de meest nuchtere persoon moet af en toe van de stress vandaan. Een tocht met de no-nonsense duinboer is hiervoor uitermate geschikt.

Meer dan natuurgids

Naast de kennis van het duingebied is een rondleiding met Benno ook een uitstapje met een echte Texelaar. Hij maakt de gast graag wegwijs op het eiland. Hoe werkt het reilen en zeilen met de boot? Wat moet u verder op het eiland gezien hebben, waar moet u gaan eten en wat is bijvoorbeeld de rol van de Texelse Courant op het eiland? Benno is een man met een mening, maar weet deze te onderbouwen. Hij vertelt hierdoor dingen die niet op de site van de VVV te vinden zijn, maar zeker nuttig of leuk zijn.

Natuurvlees

Eerlijk vlees

De vraag naar eerlijk vlees neemt nog altijd toe. De consument wil geen vlees meer van koeien die hun leven hebben doorgebracht in de stal. Dat maakt het concept van Vloedlijn Advies zo mooi.

Hooglanders

De hooglanders krijgen elk jaar een kalf. De voeding bestaat in het eerste levensjaar uit moedermelk en alles wat er in de duingebieden groeit. Ze worden niet bijgevoerd, hebben geen medicatie zoals antibiotica nodig en stress is deze dieren vreemd. De runderen hebben dus een bestaan zoals de natuur dat bedoeld heeft.

Vlees

Het pakket van ongeveer tien kilogram bestaat uit vier kilo gehakt (verpakt per 500 gr), riblap, stooflap, rosbief, biefstuk, schenkel, hamburgers, saucijzen, haasbiefstuk en entrecote. Omdat niet elk rund even groot is, kan de samenstelling van een pakket iets afwijken. De natuur laat zich nou eenmaal niet reguleren.